Româna Maghiara Engleza Franceză
Primaria Reghin
Primaria Reghin
Primaria Reghin

Informaţii privind turbarea (rabia)

15-04-08 15:52

În judeţul Mureş, cazurile de rabie au crescut alarmant, atât la animalele din mediul silvatic, cât şi la cele domestice. Motiv pentru care se impune cunoaşterea unor aspecte privind prevenirea acestei boli.

          Măsurile impuse de autoritatea sanitară veterinară alături de structurile Autorităţii de Sănătate Publică, prin normele în vigoare, previn, transmiterea bolii la om.
          Rabia (turbarea), este o boală virală, infectocontagioasă a animalelor; este mortală, fără posibilităţi de tratament, cu manifestări clinice diferite, de la specie la specie. Infecţia se transmite prin muşcătură şi prin contactul cu saliva mamiferelor contaminate.
          La om, intervalul de timp dintre muşcătura animalului infectat şi apariţia primelor simptome este cuprins între 4 şi 10 an, factorii care pot influenţa durata acestui interval fiind locul muşcăturii şi severitatea ei.
          La animale, rabia se manifestă prin tulburări de comportament şi paralizie inexplicabilă. Comportamentul animalelor turbate este diferit, de exemplu la vulpi, boala se poate manifesta prin blândeţe exagerată, la alte carnasiere (câinele, pisica) prin manifestări de agresivitate.
         
          Pentru prevenirea acestei boli, se impune evitarea contactului direct cu animalele domestice necunoscute, recunoaşterea comportamentului schimbat al animalelor turbate şi evitarea lor. La acestea se adaugă solicitarea examenului veterinar la cele mai mici semne de suspiciune, evitarea sacrificării animalelor care au muşcat, restrângerea posibilităţilor de infecţie prin vaccinarea antirabică a animalelor domestice în special a câinilor, vaccinarea preventivă a persoanelor cu risc de infecţie profesional (pădurari, vănători, îngrijitorii din crescătorii, etc.).

          Este bine de ştiut că orice persoană care găseşte din întâmplare un animal mort, să nu se atingă de cadavru. În primul rând, trebuie sa fie anunţat medicul veterinar de la cel mai apropiat cabinet medical veterinar. Cu atât mai mult se interzice jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte.
De asemenea, este foarte important să se anunţe medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire al animalelor domestice, cu modificări de comportament, mai ales cu semne nervoase. În astfel de situaţii animalele se vor ţine legate, fără posibilitatea de a intra in contact cu oamenii sau cu animalele sănătoase.
          Orice persoană care are cunoştinţă despre posibile contacte între animanale sau între om şi animal cu suspiciuni de rabie să le anunţe atât medicului uman cât şi medicului veterinar în cel mai scurt timp.
          Toţi proprietarii de câini trebuie să posede carnetele de evidenţă a vaccinărilor antirabice.

          Deţinătorii de câini sunt obligaţi să-i ţină legaţi sau închişi în curţi bine împrejmuite. Este interzisă scoaterea câinilor nelegaţi şi fără botniţă pe drumurile publice şi în mijloacele de transport în comun.
 
          Trimiterea animalelor moarte la laborator, cu suspiciune de rabie, nu se va face decât de medicul veterinar, cu toate măsurile de precauţie, impuse de normele sanitare veterinare in vigoare.
 
           Precizăm că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr.55/2008, judeţul Mureş a fost inclus printre judeţele în care va fi implementat în acest an, Programul strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, care se aplică cu respectarea legislaţiei în vigoare.