Româna Maghiara Engleza Franceză
Primaria Reghin
Primaria Reghin
Primaria Reghin

INAUGURAREA IMOBILELOR ANL

12-01-06 15:06

În data de vineri, 6 ianuarie 2006, s-au inaugurat cele trei blocuri ANL, cu 54 de apartamente pentru tinerii reghineni, care au solicitat şi au îndeplinit criteriile cerute.

La acest eveniment a fost prezent dl. ministru delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului, Borbély László, dl. prefect Ciprian Dobre, primarul municipiului Reghin ing. Nagy András, consilieri locali şi angajaţi ai primăriei.
Prima parte a întâlnirii a avut loc la sediul Primăriei municipiului Reghin în prezenţa consilierilor municipali, reprezentaţilor firmelor constructoare, a mass-mediei şi a invitaţilor.
Dl. ministru Borbély László a prezentat câteva preocupări şi priorităţi ale ministerului pe care îl conduce.
Cei prezenţi au fost informaţi că s-au preluat de la vechea guvernare multe datorii, facturi neachitate. ANL a avut 200 miliarde de lei datorie.
În anul 2005 s-au realizat 3500 apartamente ANL, din care 1180 la Bucureşti. La Reghin, cele 54 apartamente au costat 1,3 milioane euro. Primăria municipiului Reghin a contribuit cu 2 miliarde lei pentru utilităţi.
Dl. ministru s-a arătat nemulţumit de lipsa amenajărilor exterioare. Totuşi referindu-se la municipiul Reghin a apreciat buna gospodărire a urbei spunând că “Îmi place ce se întâmplă la Reghin, care este un oraş dinamic, oameni gospodari, cu multe investiţii şi investitori. De aceea merită să primească în continuare sprijin.”
La Reghin se va face o nouă sală de sport, în următorii doi ani.
Se va reabilita drumul Reghin-Topliţa, se vor sprijini material municipiile, oraşele, comunele prin care trec drumurile naţionale. Se va da o mai mare atenţie întreţinerii drumurilor comunale.
Dintre proiectele de viitor, de care va beneficia şi judeţul Mureş a menţionat: demararea unui program special, de către guvern, care vizează reabilitarea podurilor şi podeţelor de pe teritoriul ţării. Programul va fi suportat din bugetul de stat. Programul este eşalonat pe mai mulţi an, urmând ca în 2006 să fie alocată suma de 400 miliarde de lei vechi.
Dl. ministru a mai declarat că în această lună se vor finaliza discuţiile preliminare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în vederea accesării unui credit pentru reabilitarea infrastructurii oraşelor mici, care au sub 50.000 locuitori.
După prezentarea proiectelor de viitor ale ministerului, consilierii locali şi reprezentanţii mass-media au adresat întrebări dl.-lui ministru. Consilierii Tuşnea Ioan (PNL), Anton Gheorghe PRM), Bâzgan Nicolae (PUNR), Iszlai Árpád (UDMR), Aszalos Gábor (UDMR), Tv Mureş, Antena 1, etc. au pus întrebări privind prezentul şi viitorul comunităţii, ca de exemplu: când se va repara drumul judeţean Reghin-Sovata, când se va realiza centura de ocolire a oraşului, cum va arăta sala de sport, dacă se vor reabilita blocurile din cartiere etc.
După conferinţa de presă a domnului ministru, de la ora 11.00, în prezenţa prefectului judeţului Mureş, Ciprian Dobre, a primarului municipiului Reghin Nagy András, a consilierilor locali, şi a locatarilor a avut loc, în Cartierul Libertăţii predarea locuinţelor ANL. Cele trei imobile, au fost date în folosinţă, pentru 54 de familii, care vor plăti timp de cinci 5 ani de zile o chirie de 240.000 lei vechi, urmând ca la finalul acestei perioade să negocieze cu Primăria noile tarife, sau să se mute în locuinţe propri.
Primăria Reghin s-a angajat ca în această primăvară va amenaja spaţiul din jurul blocurilor ANL.