Româna Maghiara Engleza Franceză
Primaria Reghin
Primaria Reghin
Primaria Reghin

Comunicat

14-11-13 16:23

Primăria Municipiului Reghin în sprijinul comunității de romi din zona Reghinului

          Miercuri, 13 noiembrie 2013, la sediul Primăriei Municipiului Reghin, a avut loc întâlnirea zonală a Asociației Partida Romilor PRO-EUROPA. La această întâlnire au participat consiliile directoare ale următoarelor comunități de romi: Reghin, Petelea, Deda, Gurghiu, Fărăgău.
          Sopul întâlnirii a fost evaluarea sucursalelor comunale și municipale conform noii strategii a asociației la nivel național, discutarea problemelor existente în comunitățile de romi și rezolvarea acestora în măsura posibilităților.
          Conform acestei strategii, sucursalele locale pot să aplice în vederea obținerii de resurse financiare pentru diferite acțiuni pe următoarele domenii prioritare: educație, sănătate, cultură, istoria și tradiția romilor.
          La această întâlnire au fost prezenți doamna Precup Maria, primarul Municipiului Reghin, domnul Cristea Nicolae, din partea Asociației Partida Romilor PRO-EUROPA, domnul Zelariu Petru, președintele sucursalei județene Mureș a Asociației Partida Romilor PRO-EUROPA și președinții tuturor sucursalelor mai sus menționale.
          Domnul Zelariu Petru a menționat că în perioada imediat următoare, toate sucursalele locale vor intra într-un proces de formare unde se va prezenta metodologia de finanțare, modelul cererii de finanțare, bugetul proiectului, modul de implementare, de raportare și decontare.
          Administrația Locală are datoria față de toți cetățenii săi, să recunoască existența problemelor în comunitatea romă și să găsească soluții viabile,  de durată la acestea, soluții care să corespundă unei strategii pe termen mediu și lung.
          Procesul de finațare se va demara în prima decadă a anului 2014, urmând ca proiectele depuse să răspundă priorităților la nivel local.
          Această întâlnire este prima de acest gen, afirmă doamna primar – Maria Precup și consideră că noua strategie adoptată de către Asociației Partida Romilor PRO-EUROPA va veni în sprijinul comunității dar și în sprijinul Administrației Locale.
          Cu această ocazie, domnul Cristea Nicolae mulțumește în numele d-nului Nicolae Păun -  președintele Asociației Partida Romilor PRO-EUROPA, pentru realizările și sprijinul acordat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea de romi din Municipiul Reghin, menționând că Reghinul este dat ca exemplu de implicare strategică în soluționarea problemei romilor.
          Biga Iosif, președintele sucursalei Reghin a asociației, a menționat faptul că dacă comunitatea de romi din Apalina are rezolvate majoritatea problemelor: infrastructură, utilități, se datorează implicării Administrației Locale și în mod special a doamnei primar Maria Precup și cu această ocazie îi adresează mulțumiri.
           Întânirea de la Reghin a fost una fructuoasă, pentru ambele părți, doamna primar menționând în încheiere că astfel de întâlniri sunt necesare pentru o mai bună colaborare cu comunitățile de romi.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Reghin