Româna Maghiara Engleza Franceză
Primaria Reghin
Primaria Reghin
Primaria Reghin

Comunicat de presă

01-08-12 10:49

Primăria Municipiului Reghin prin Biroul Cadastru şi Registru Agricol, anunţă că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - APIA eliberează adeverinţe beneficiarilor Schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru Campania SAPS 2012, care intenţionează să acceseze credite, pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente, de la băncile care au încheiate convenţii cu Agenţia.

          Până la această dată, APIA a încheiat Convenţii cu BRD Groupe Société Générale, CEC Bank, Banca Comercială Română S.A., Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank S.A., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank România S.A., Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMÂNIA S.A., Bancpost S.A. şi Procredit Bank.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor în cadrul acestui tip de convenţie.
          În perioada următoare, APIA va încheia convenţii şi cu alte Bănci Comerciale.
          Potrivit Convenţiei, la solicitarea scrisă a fermierului la centrul judeţean/local unde a depus cererea în Campania SAPS 2012, APIA  va elibera o Adeverinţă  prin care confirmă că Beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unică de plată pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2012 şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare. Pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie) numai după finalizarea acestor controale. De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că Beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
          Valoarea creditului va fi de până la 90 la sută din suma cuvenită din SAPS, astfel:
          a. pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29.09.2012 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană în data anterioară datei solicitării creditului;
          b. pentru creditele acordate de Banca Creditoare începând cu data de 30.09.2012 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30.09.2012
          Cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană poate fi descărcat de la adresa http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html
          Reafirmăm recomandarea adresată potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă Creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă (creditoare), pentru a beneficia de condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale.
          Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului.
Menţionăm că APIA a încheiat astfel de convenţii şi pentru campaniile SAPS 2007 - 2011.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului  Reghin
Zambor-Marian Elena Camelia