Româna Maghiara Engleza Franceză
Primaria Reghin
Primaria Reghin
Primaria Reghin

INFORMARE

14-05-12 14:49

Ca urmare a faptului ca pe raza administrativ teritoriala a Municipiului Reghin si în zonele limitrofe, a fost semnalata prezenta capuselor în spatiile verzi si pentru a preîntâmpina evolutia necontrolata a acestora, Primarul Municipiului Reghin ing. Nagy András a initiat în regim de urgenta o Sedinta Operativa, la sediul Primariei Municipiului Reghin, în data de 14 mai 2012, orele 10.00.

          La sedinta au participat:
1.Din partea executivului: -Primar Nagy András, Secretar Gabriela Koss, Frandas Ilie si Baciu Gheorghe (Registru Agricol), Albu Calin (Mediu), Marika Gagyi (Sectia Sere), Tothi M. Ioan (Media);
2.Din partea fermierilor: Fermele Gliga, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Reghin, Filiala Locala a Crescatorilor de Taurine (presedinte Filip Ioan), Milasan Patru si Vinghereu Mihai crescatori de ovine.
3.Din partea DSVSA Tg Mures – doctor  Todoran Alin Vasile.

Proces Verbal
încheiat azi 14 mai 2012
cu ocazia întâlnirii de lucru pe tema „Ectoparazitismului cu capusa la om si animal”

          Sedinta a fost condusa de Primarul Municipiului Reghin ing. Nagy András, de doamna Secretar Gabriela Koss si de domnul Doctor Todoran Alin Vasile reprezentantul DSVSA Tg Mures.
          În cadrul acestei întâlniri de lucru Primarul Municipiului Reghin atrage atentia populatiei sa evite zonele în care exita turme de animale (ovine, bovine, taurine), deoarece  în aceasta perioada se desfasoara o ampla actiune de dezinsectie si îmbaieri la animale, în vederea combaterii „Ectoparazitismului cu capusa la om si animal”.
          Daca, se viziteaza totusi aceste zone din apropierea padurilor si pasunilor, acestia sa fie echipati corespunzator cu sosete lungi, pantaloni lungi si bocanci, deoarece în zona Reghinului si împrejurimi au fost semnalate foarte multe capuse.
          Pe parcursul întâlnirii domnul doctor Todoran Alin Vasile a prezentat ciclul biologic al capuselor, clasificarea acestora cu accentuarea capuselor din genul „Ixodus Ricinus”, capusa care transmite „Artrita de Lyme” agentul cauzal fiind spirochetoza izolata din capusa.
          S-a prezentat ciclul biologic si ciclul de contaminare la om si animale, diagnosticul, comportamentul si evolutia la om si animale.
          La aceasta sedinta operativa au fost invitati si fermierii si crescatorii de animale din Reghin, care în regim de urgenta trebuie sa întreprinda anumite masuri de combatere si îmultire a capuselor, prin urmatoarele operatii: tunderea animalelor, îmbaierea acestora cu solutii corespunzatoare, omologate de genul: Organofosforice, Piretroide, Avermectine sau aspersiuni, spalare pur on , spot on. 
          Domnul doctor Todoran Alin Vasile a prezentat evolutia bolii Lyme (Lyme borrelioza sau borrelioza), care este o boala infectioasa produsa de o bacterie (Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii, ori Borrelia afzelii), transmisa omului prin muscatura de capusa (nu toate capusele sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia).
          Boala Lyme afecteaza întregul organism, simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli; reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, de aici si multitudinea de manifestari.
          Infectia este sistemica, afecteaza întregul organism si parcurge 3 stadii mai mult sau mai putin distincte:
-Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borrelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentara caracteristica, eritem cronic migrator (stadiul 1).
-Stadiul 2: Infectie diseminata — dupa mai multe zile pâna la saptamâni, spirochetele se pot raspândi prin sânge spre alte organe din corp.
-Stadiul 3: Infectie persistenta — luni pâna la ani mai târziu pot aparea semnele unor complicatii grave.
          Asadar principalele efecte vizibile apar: între 3 – 20 de zile dupa întepatura, apare o Macula de culoare Rosie (leziune elementara care apare pe tegumente sau mucoase) sau Papula (leziune elementara a pielii, uscata - fara continut lichidian, mai mult sau mai putin proeminenta, cu un diametru mai mic de 5 milimetri si de culoare variabila), care se extinde. Leziunile secundare care pot însotii boala sunt: febra, cefalee, torticolis, mialgii, artralgii, limfadenopatii, iar dupa cateva saptamâni se pot întâlni encefalita meningeala, miocardita acuta, tahicardia, artrita acuta si cronica.
          Ca urmare a celor prezentate s-a recomandat tuturor fermierilor prezenti, dezinsectia adaposturilor animalelor, cu solutii de genul : Kautrine, Salfac si Cymina Ultra si a terenului si lizierei unde au stat si stau animalele.
Fermierii si crescatorii de animale au fost informati de faptul ca va fi instituita de urgenta o comisie de control, care va verifica conformarea acestora la cele mentionate mai sus.
          În acelas timp Primarul Municipiul Reghin, ing. Nagy András a dispus ca Sectia Sere si Zone Verzi sa înceapa dezinsectia spatiilor verzi si a locurilor de joaca pentru copii, pentru a preveni si stopa înmultirea capuselor.

Întocmit
Tothi M. Ioan