Româna Maghiara Engleza Franceză
Primaria Reghin
Primaria Reghin
Primaria Reghin

COMUNICAT

05-05-12 10:40

EMIS DE DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI MUREŞ

          Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile a emis metodologia pentru supravegherea şi controlul encefalitei de căpuşe (TBE) şi Metodologia de supraveghere a bolii Lyme şi recomandă următoarele măsuri măsurile de protecţie personală împotriva infestării cu căpuşe:
          1.Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introdusi în sosete de culoare deschisa si textura mai deasa.
          2.Purtarea unor pantofi sport deschisi la culoare fara orificii sau decupaje; sandalele sunt excluse.
          3.Utilizarea DEET (Dietil toluamida) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de capuse (mâini, brat–antebrat, etc) si utilizarea de repelenti pe baza de permetrin prin pulverizari asupra hainelor (în special pantofi, sosete, pantaloni, etc).
          4.Tratarea (spalarea si uscarea cel putin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren dupa activitati desfasurate în zone cu potential de infestare cu ixodide.
          5.Inspectarea corpului cu atentie; capusele se pot fixa oriunde fara a provoca disconfort la atasare sau în timpul hranirii.
          6.Înlaturarea prompta a capuselor în cazul în care sunt gasite pe corp; acestea vor fi înlaturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fara cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele si tragerea în sus, astfel încât rostrul capusei sa nu ramâna în piele. Dupa înlaturarea capuselor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) si se va aplica un unguent continând un antibiotic cu spectru larg.

Tothi Maksay Ioan
Biroul de Presă
Primăria Municipiului Reghin